Здравословното хранене сред студенти и преподаватели –отношение, навици и информираност

Сестринско дело, 2023, 55(4), 3-7.

М. Обрейкова, Г. Терзиева

Катедра „Здравни грижи”, ФОЗЗГ, Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас

Резюме. Научните търсения са насочени към добиване на емпирични данни относно здравословния начин на живот сред студенти и преподаватели от Медицински факултет (МФ) и Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ (ФОЗЗГ) при Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, 2022/23. Представени са данни относно отношението и навиците за здравословно хранене и нивото на физическа активност. Резултатите от проучването показват, че повече от половината от изследваните студенти и преподаватели са с нормална телесна маса. Голяма част от респондентите включват ежедневно плодове и зеленчуци, но според тях само понякога се хранят здравословно. Положителен факт е, че повече от половината се интересуват от
здравословното хранене. Около 1/3 от изследваните съобщават, че рядко извършват активна двигателна дейност. В заключение, резултатите от анкетата сочат интерес на респондентите към здравословен хранителен модел. Съответните препоръки са насочени към оптимизиране на тяхното хранене и към повишаване на двигателната активност, което е значима част от здравословния начин на живот.

Ключови думи: хранително поведение, студенти по медицина и здравни грижи, преподаватели

Адрес за кореспонденция: Моника Обрейкова, e-mail: monika_obrejkova@abv.bg