Микопротеин: въздействие върху околната среда и ползите за здравето на човека

Обща медицина, 2023, 25(2), 58-61.

И. Митева1, В. Вълчев2

1 Катедра по трудова медицина, ФОЗ, Медицински университет ‒ София
2 Катедра „Физиология и биохимия”, Национална спортна академия „Васил Левски” ‒ София

Резюме. Терминът „микопротеин“ се отнася до богата на протеини храна, направена от био- маса от нишковидни гъби, която може да се консумира като алтернатива на месото. Целта на настоящия обзор е да обобщи научните данни, публикувани през последните две десетилетия, с които се съобщава за микопротеина. Разглеждано е въздействието на заместването на месо от животински произход с микопротеин върху начина на хранене, здравето на хората и върху околната среда. В момента микопротеин може да се намери в редица супермаркети под различни форми. Разширяването на други пазари зависи от намаляването на разходите. Макар и оскъдни, резултатите от анализите на жизнения цикъл на микопротеина показват, че този заместител на месото причинява въздействие върху околната среда, подобно на това на пилешкото и свин- ското месо. Данните предоставят информация за възможностите на микопротеина да подобри концентрацията на холестерола в кръвта и гликемичния отговор. В заключение, микопротеинът намалява енергийния прием и освобождаването на инсулин при доброволци с наднормено тегло.

Ключови думи: микопротеин, алтернативен протеин, заместител на месо, човешко здраве, анализ на жизнения цикъл

Адрес за кореспонденция: Доц. Ива Митева, дм, e-mаil: i.miteva@foz.mu-sofia.bg