Рискови фактори за езофагеален карцином

Медицински преглед, 2024, 60(6), 12-21.

К. Желязков1, Вл. Андонов2

1 МБАЛ Пловдив към ВМА – София, Медицински факултет, Медицински университет – Пловдив
2 Клиника по гастроентерология към УМБАЛ “Каспела“, Втора катедра по вътрешни болести, Медицински факултет, Медицински университет – Пловдив

Резюме. Езофагеалният карцином е едно от най-честите малигнени заболявания на храносмилателната система, както и едно от най-значимите онкологични заболявания в световен мащаб. Той е широко разпространен по целия свят, ангажира и двата пола и може да се развие във всяка възраст, което определя голямата му социална значимост. Има доказани и проучени множество рискови фактори за неговото възникване, като общото между всички тях е появата и поддържането на хроничен възпалителен процес в езофагеалната лигавица. Персистиращото хронично възпаление, както и засиленият имунен отговор водят до различностепенни клетъчни увреждания и последващо сформира- не на рак. Основните симптоми включват дисфагия, одинофагия и редукция на тегло. Първата изява на клинична симптоматика обикновено е проява на напреднал езофагеален карцином, а лечението и прогнозата за пациента се определят най-вече от стадия на заболяването.

Ключови думи: езофагеален рак, хронично възпаление, дисфагия, одинофагия

Адрес за кореспонденция: Константин Желязков, e-mail: konstantin.zhelyazkov@gmail.com