Регулаторен и хепатотоксичен профил на хранителните добавки
Български медицински журнал, 16, 2022, №2, 13-17.
А. Балканска-Миткова1, М. Димитрова2 , М. Кондева-Бурдина1
1 Катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“, Фармацевтичен факултет, МУ – София
2 Катедра „Организация и икономика на фармацията“, Фармацевтичен факултет, МУ – София
Резюме. През последните години се наблюдава повишена употреба на хранителни добавки (ХД) като превен-ция, профилактика и лечение на различни хронични заболявания. За да засили контрола върху пускането на пазара, използването и безопасността на хранителните добавки, Европейската комисия предприе сериозни регулаторни стъпки за хармонизиране на критериите за ХД и за гарантиране, че не се поставя пред риск здравето на хората и не се предоставя подвеждаща информация. Въпреки това прекомерната употреба, неконтролираната консума-ция или излагането на по-висок от препоръчания допустим прием могат да причинят чернодробна токсичност и да представляват сериозни заплахи за здравето. Проучвания показват, че своевременното диагностициране на чернодробна токсичност, свързана с употребата на хранителни добавки, е предизвикателство поради огромното сходство с лекарственото увреждане на черния дроб. Според изследвания хранителните добавки се възприемат oт пациентите и потребителите като общо безопасни, ефективни и без риск от усложнения за дългосрочното здраве. Научната литература обаче оборва това убеждение. Има множество съобщения и доклади за хепатотоксичност. Повечето случаи на хепатотоксичност, предизвикана от хранителни добавки, не могат да се възпроизведат върху експериментални животински модели. Поради това е трудно да се установят патогенетичните фактори. Освен това друг недостатък е, че пациентите рядко информират личните лекари или фармацевтите за употребата им, поради лесния достъп до тях, без да имат одобрението на лекаря или предписание за прием на добавка. Подобряването на образованието и информираността на обществеността за ползите и потенциалните рискове, свързани с употребата на хранителни добавки, е желателно да бъде гарантирано, както и съмненията за неблагоприятни ефекти да бъдат официално докладвани. Необходими са по-строги регулаторни мерки за доказване на ефикасността и безопасността при пускането на пазара на хранителни добавки.
Ключови думи: хранителни добавки, регулаторен контрол, токсикологичен профил, ползи, рискове
Адрес за кореспонденция: Доц. Мария Димитрова, Катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“, Фармацевтичен факултет, Медицински университет, ул. Дунав № 2, 1000 София, e-mail: mdimitrova@pharmfac.mu-sofia.bg
