В. Велковски(1), Е. Насева(2), В. Воденичаров(3), Р. Илиева(1), Н. Рамшев(4)
(1)Медицински център ПТБ МЕД, София
(2)Катедра по икономика на здравеопазването, ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, МУ – София
(3)Катедра „Епидемиология и хигиена“, Медицински факултет, Медицински университет – София
(4)Клиника по интензивна терапия, Катедра по кардиология, Военномедицинска академия – София
Резюме. Въведение. Острите респираторни инфекции и острите вирусни гастроентерити са често срещани заболявания в първичната помощ. В повечето случаи те са самоограничаващи се, но със значима заболяемост при деца, по-възрастни и имунокомпрометирани пациенти. Публикации сочат, че употребата на модифициран ферментат от Saccharomyces cerevisiae дава допълнителни ползи при остра вирусна инфекция, грипоподобни симптоми, модулиране на чревната микробиота и подобряване на стомашно-чревния дискомфорт. Целта на настоящото проучване е да се оцени намаля- ването на продължителността и/или тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища (ИГДП) и/ или гастроинтестинални вирусни инфекции (ГИВИ) при пациенти, приемащи хранителна добавка със съдържание иновативна биоактивна форма на витамин С (Nutra-C™), натурален комплекс Epicor® (модифициран ферментат от Saccharomyces cerevisiae) ± цинк и витамин D, както и да се оцени броят на епизодите с поява на симптоми през време на наблюдението. Материал и методи. Проведено е интервенционално проучване с 50 пациенти с ИГДП и/или ГИВИ, проследени със стандартизиран въпросник за наличието и интензитета на специфични симптоми на ден 0, ден 7 и ден 30. Пациентите приемат добавката като сироп или капсули от ден 0 според начина за употреба на съответните продукти. Резултати. Сърдечната честота и броят вдишвания намаляват значимо между 0-вия и 7-ия ден, докато телесната температура на пациентите – при сравняване на всяка двойка от изследваните времеви точки: 0-ев, 7-и и 30 ден. На 7-ия ден за симптоми са съобщили 72,0%, а между 7-ия и 30-тия ден нов епизод са имали 10,2% (само един епизод). Самооценката на физическото здраве на пациентите показва значимо подобрение между 0-вия и 7-ия ден, но не се установи динамика между 7-ия и 30-ия ден. При пациентите с продължаваща симптоматика на 7-и ден се наблюдава значима промяна към подобрение. При пациентите без симптоми на 7-ия ден те са престанали за най-много 8 дни и най-кратко за 4 дни. Заключение. В нашето проучване открихме положителен ефект на хранителната добавка върху протичането на инфекциите на горните дихателни пътища и гастроинтестиналните вирусни инфекции в проследената група.
Ключови думи: модифициран ферментат от Saccharomyces cerevisiae, иновативна биоактивна фор- ма на витамин С, инфекция на горните дихателни пътища, гастроинтестинална вирусна инфекция
Адрес за кореспонденция: Гл. ас. Емилия Насева, дм, Катедра по икономика на здравеопазването ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ Медицински университет ул. "Бяло море" № 8 1527 София,
e-mail: e.naseva@foz.mu-sofia.bg
V. Velkovski1, E. Naseva2, V. Vodenicharov3, R. Ilieva1, N. Ramshev4
1PTB MED Medical Center – Sofia
2Faculty of Public Health “Prof. Tsekomir Vodenicharov, MD, DSc”, Medical University – Sofia 3Department of Epidemiology and Hygiene, Faculty of Medicine, Medical University – Sofia 4Intensive Care Clinic, Department of Cardiology, Military Medical Academy ‒ Sofia
Abstract. Introduction. Acute respiratory infections and acute viral gastroenteritis are common diseases in primary care. In most cases, they are self-limiting, but with significant morbidity in children, the elderly, and immunocompromised patients. Publications indicate that the use of a modified ferment from Saccharomyces cerevisiae provides additional benefits in terms of cold, flu-like symptoms, modulation of the gut microbiota and improvement of gastrointestinal discomfort. The aim of the present study was to evaluate the reduction in duration and/or severity of upper respiratory tract infections (URIs) and/or gastrointestinal viral infections (GIVI) in patients taking dietary supplements containing an innovative bioactive form of vitamin C (Nutra- C™), natural complex Epicor® (modified fermentate from Saccharomyces cerevisiae), ± zinc and vitamin D, and to assess the number of episodes of symptom onset during follow-up. Material and methods. An interventional study is conducted with 50 recruited patients with IGDP and/or GIVI followed by a standardized questionnaire on the presence and intensity of specific symptoms on day 0, day 7 and day 30. Patients take the supplement as syrup capsules from day 0 according to the way of use of the respective products. Results. The heart rate and the number of breaths decrease significantly between 0th and 7th days, while the body temperature of the patients – when comparing each pair of the investigated time points: 0th, 7th and 30th days. On 7th day, symptoms are reported by 72.0%, and between days 7 and 30, a new episode is experienced by 10.2% (only one episode). The patients’ physical health self-assessment shows a significant improvement between 0th and 7th days, but no dynamic is proven between 7th and 30th days. In the patients with continuing symptoms on day 7, a significant change towards improvement is observed. In patients without symptoms on day 7, they disappear for a maximum of 8 and a minimum of 4 days. Conclusion. We found positive effect of the investigated food supplement on the course of upper respiratory tract infections and gastrointestinal viral infections within the followed group.
Key words: modified fermentate from Saccharomyces cerevisiae, innovative bioactive form of vitamin C, upper respiratory tract infection, gastrointestinal viral infection
Address for correspondence: Гл. ас. Емилия Насева, дм, Катедра по икономика на здравеопазването ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ Медицински университет ул. "Бяло море" № 8 1527 София,
e-mail: e.naseva@foz.mu-sofia.bg