Научни обзори
Scientific reviews
М. Попова1, М. Бацелова2
1Студент, Фармацевтичен факултет, Медицински университет – Пловдив
2Катедра по физиология, Медицински факултет, Медицински университет – Пловдив
Резюме. Желязото е един от есенциалните микроелементи за нормалното функциониране на човека. Включва се като компонент на различни протеини, ключови за множество процеси като митохондриално дишане, метаболизъм на ксенобиотици и сигнална трансдукция. Метаболизмът му се
различава от този на другите елементи и засяга редица органи, ензими и транспортери. Нарушения в метаболизма на желязото могат да доведат до образуване на свободни радикали в клетките и
до увреждания на органите. По време на бременност нуждите от желязо се повишават значително
поради увеличаващия се обем на кръвта на майката и метаболитните нужди на плода. Често тези
нужди не могат да бъдат покрити, защото много жени навлизат в бременността без достатъчни
депа от желязо. Железният дефицит е свързан с редица рискове както за майката, така и за плода.
Бременните жени изпитват умора, нарушения в когнитивни-те функции и намалена работоспособност, а в краен стадий железният дефицит може да доведе до желязодефицитна анемия. Тя крие
риск от сърдечно-съдови нарушения, хеморагичен шок и смърт. За плода железният дефицит може
да доведе до нарушено умствено развитие, забавяне на растежа и смърт. За превенция на железния
дефицит и на последиците от него е важно да се проучат хранителните навици. Образователни
програми и подходящ хранителен режим могат да предотвратят сериозните последствия за майката и плода. Лечението на железния дефицит и желязодефицитната анемия е задължително, за
да се избегнат усложнения. Изборът на подход и препарати за лечението е индивидуален.
Ключови думи: желязо, железен дефицит, желязодефицитна анемия, бременност, хранителни
навици, феритин
Адрес за кореспонденция:
Михаела Попова, студент
e-mail: mihaela_popova@abv.bg
M. Popova1, M. Batselova2
1Student, Faculty of Pharmacy, Medical University – Plovdiv
2Department of Physiology, Faculty of Medicine, Medical University – Plovdiv
Abstract. Iron is one of the essential trace elements for the normal body functioning. It is involved as
a component of many proteins, key to many processes such as mitochondrial respiration, xenobiotic
metabolism and signal transduction. Its metabolism differs from that of other elements and affects a number
of organs, enzymes and transporters. Disorders in iron metabolism can lead to the formation of free radicals
in cells and organ damage. During pregnancy, iron requirements increase significantly due to the increasing
volume of the mother’s blood and the metabolic needs of the foetus. Often these needs cannot be met
because many women enter pregnancy without sufficient iron stores. Iron deficiency poses a number of
risks to both the mother and the foetus. Pregnant women experience fatigue, cognitive impairment and
reduced ability to work, and in the final stages, iron deficiency can lead to iron deficiency anaemia. It
carries a risk of cardiovascular disorders, haemorrhagic shock and death. For the foetus, iron deficiency
can lead to impaired mental development, growth retardation and death. To prevent iron deficiency and its
consequences, it is important to study the importance of eating habits. Educational programs and a proper
diet can prevent serious consequences for the mother and foetus. Treatment of iron deficiency and iron
deficiency anaemia are mandatory to avoid complications. The choice of approach and preparations for
treatment is individualized, and a number of factors must be taken into account.
Key words: iron, iron deficiency, iron deficiency anaemia, pregnancy, eating habits, ferritin
Address for correspondence:
Mihaela Popova, student
e-mail: mihaela_popova@abv.bg