develop your own website

Научни обзори

Scientific reviews

Особености на храненето при лактация (практически съвети). Обща медицина, 2024, 26(6), 52-58 


Ст. Хитрова-Николова(1, 2), Г. Мумджиева(1, 2)
(1)Катедра по акушерство и гинекология, Медицински университет ‒ София
(2)Клиника по неонатология, СБАЛАГ,,Майчин дом” ‒ София

Резюме. Храненето по време на кърмене е критично важно за майчиното и детското здраве. Необходими са допълнителни калории, протеини, мазнини, витамини и микроелементи. Кърмата осигурява всички необходими макро- и микронутриенти, но съдържанието им варира в зависимост от майчиното хранене. Препоръчват се три основни балансирани хранения и две-три междинни здравословни закуски за задоволяване на повишените майчини изисквания. Специфични групи жени по време на лактация се нуждаят от различни нутритивни препоръки през този период. В настоящия обзор се акцентира на тези особености, както и на полезни практични съвети за дневното меню. Подкрепата за оптимално майчино хранене през периода на лактация е особено важна, за да се запази екслузивното кърмене през първите шест месеца. Семейният лекар и педиатърът са най-близко до жената, която често среща затруднения в своето хранене.

Ключови думи: майчино хранене, лактация, особености

Адрес за кореспонденция:
Станислава Хитрова-Николова
e-mail: stasia_doc@abv.bg

Nutritional features during lactation ‒ practical advice. General Medicine, 2024, 26(6), 52-58


St. Hitrova-Nikolova(1, 2), G. Mumdzhieva(1, 2)
1Department of Obstetrics and Gynecology,
Medical University ‒ Sofia
(2)Clinic of Neonatology, University Hospital of Оbstetrics and Gynecology "Maychin dom" ‒ Sofia

Abstract. Nutrition during lactation is critical for both the mother’s and the infant’s health. Breastfeeding women require additional calories, proteins, fats, vitamins, and trace elements. Breast milk provides all the necessary macro- and micronutrients, but their content can vary depending on the mother’s diet. Three main balanced meals and 2-3 healthy snacks are recommended to meet increased maternal needs. Specific groups of women during lactation need different nutritional recommendations for this period. In the current review, we emphasize these features as well as useful practical advice for the daily menu. Support for optimal maternal nutrition during lactation is particularly important to maintain exclusive breastfeeding during the first six months. The general practitioner and the pediatrician are closest to a breastfeeding woman who often has difficulties with her nutrition.



Key words: maternal nutrition, lactation, features


Address for correspondence:
Stanislava Hitrova-Nikolova
e-mail: stasia_doc@abv.bg

Адрес:

Централна медицинска библиотека, МУ-София 
ул. “Св. Г. Софийски” № 1,
1431 София, България

Контакти: 

E-mail:
s.tsvetanova@cml.mu-sofia.bg
Телефон:
02/952 16 45

© Централна медицинска библиотека – всички права запазени
© Central Medical Library - All rights reserved