Оригинални статии
Original articles
Р. Стоянова(1), Г. Петров(2)
(1)Катедра "Здравен мениджмънт и икономика на здравеопазването", ФОЗ, МУ – Пловдив
(2)Катедра „Урология и обща медицина“,
МФ, МУ – Пловдив
Резюме. В статията се прави критичен анализ на възможностите и ограниченията на ChatGPT
като инструмент за предоставяне на здравна информация, свързана с храненето при здрави
лица или при такива с хронични заболявания. Направени са систематичен преглед и критичен
анализ на текущи разработки, използващи експертен подход при изследване възможностите и
ограниченията на ChatGPT за предоставяне на безопасна здравна информация, свързана с хранене и хранителни режими. Резултатите показват, че ChatGPT демонстрира значителен потенциал за предоставяне на незабавна и адекватна обща инфомация, свързана с храните и храненето, като предлага персонализирани решения по хранителни въпроси, но при по-сложни и специ-
фични казуси допуска сериозни грешки. Това се дължи предимно на ограничения в интегрирането
на последни научни открития по време на неговото обучение и на възможността да се обучава
от външни източници, предлагащи съмнителна и непроверена информация. В заключение се подчертава необходимостта от бъдещо развитие и подобрение на системата, за да се гарантира
оптималната ѝ ефективност, полезност и безопасност за потребителите, както и да не се
пренебрегва консултацията с квалифицирани лица, особено когато става въпрос за специфични
хранителни нужди при здравословни проблеми.
Ключови думи: ChatGPT, хранене, диетични съвети, здравословна диета
Адрес за коредпонденция:
Доц. Румяна Стоянова, дм
e-mail: rumi_stoqnova@abv.bg
R. Stoyanova(1), G. Petrov(2)
(1)Department of Health Management and Health Economics, Faculty of Public Health, MU – Plovdiv
(2)Department of Urology and General Practice, Faculty of Medicine, MU – Plovdiv
Abstract. The report presents a critical analysis of the capabilities and limitations of ChatGPT as a tool
for providing health information related to nutrition for healthy individuals or those with chronic diseases. A
systematic review and critical analysis of current developments using an expert approach to investigate the
capabilities and limitations of ChatGPT for delivering safe health information related to nutrition and dietary
regimens were performed. The results show that ChatGPT demonstrates significant potential for providing
immediate and adequate general information related to food and nutrition, offering personalized solutions
to dietary issues. However, in more complex and specific cases, it makes serious errors. This is mainly due
to limitations in integrating the latest scientific findings during its training and the possibility of being trained
from external sources offering questionable and unverified information. In conclusion, the need for future
development and improvement of the system is emphasized to ensure its optimal effectiveness, usefulness,
and safety for users. Additionally, consulting qualified professionals should not be overlooked, especially
when it comes to specific dietary needs related to health issues.
Key words: ChatGPT, nutrition, dietary advice, healthy diet
Address for correspondence:
Assoc. Prof. Rumyana Stoyanova, PhD
e-mail: rumi_stoqnova@abv.bg